Nutricionistički plan prehrane za dijabetes

Nutricionističkim planom prehrane za dijabetes pomoći ćemo vam u liječenju simptoma koji prate šećernu bolest

Dijabetička dijeta raznolika prehrana nižeg glikemijskog indeksa

Dijetoterapija dijabetesa izborom namirnica prilagođenim vašem zdravstvenom stanju

Planom prehrane za dijabetes, odnosno dijetoterapijom dijabetesa pomoći ćemo vam u liječenju simptoma koji prate šećernu bolest i izraditi odgovarajuće jednostavne jelovnike kako biste osigurali zdraviji život. Dijabetičkom dijetom prilagodit ćemo izbor namirnica vašem zdravstvenom stanju i osigurati raznoliku prehranu nižeg glikemijskog indeksa za što manje oscilacije glukoze u krvi. Pomoći ćemo vam da uz stručno balansirane obroke i dalje uživanje u kvalitetnim namirnicama. Napravit ćemo plan prehrane usklađen sa vašim dnevnim rasporedom aktivnosti i obavezama.

Tipovi šećerne bolesti, dijabetes tipa 1 i dijabestes tipa 2

Dijabetes TIP 1
Ovisan o inzulinu, posljedica je deficita inzulina (TIP 1 A – imuni tip, učestaliji u djece i mladeži i TIP 1 B – idiopatski tip – najčešće autoimuna bolest)

Dijabetes TIP 2
Nije ovisan o inzulinu, oko 90- 95 % dijabetesa i najčešće se pojavljuje kod odraslih osoba, postoji često genetska predispozicija, a javlja se najčešće u dobi iznad 40 godina i češće kod osoba prekomjerne tjelesne težine i tjelesno manje aktivnih.

Inzulin koji se stvara, ponekad i u suvišku u gušterači se ne iskorištava radi nedostatka receptora inzulina na mišićnim i masnim stanicama – ovu pojavu nazivamo Inzulinska rezistencija.

Dijabetička dijeta pomoći će vam da osigurate sve potrebne nutrijente – makronutrijente: proteine, masti i ugljikohidrate, kao i adekvatan unos svih mikronutrijenata, elemenata u tragovima i antioksidansa.

Proteini – 0,8 g/kg TM (kod bubežnih bolesnika) do 1 g/kg TM ili 10 – 15 % iznimno 20 % ukupnih kcal na dan.

Masti – 25 % ukupnih kcal do maksimalno 30 % ukupnih kcal sa što nižim udjelom zasićenih masnih kiselina animalnog podrijetla radi mogućeg utjecaja na razinu kolesterola, LDL-a i triglicerida. Osigurati adekvatan unos omega-3 masnih kiselina, izbjeći unos Trans-masnih kiselina i namirnica bogatih kolesterolom.

Ugljikohidrati – oko 50 % ukupnih kcal. Birat ćemo složene ugljikohidrate nižeg glikemijskog indeksa i bogate dijetalnim vlaknima; topivim (pektini, sluzi, gume) i netopivim (hemiceluloza, lignin, celuloza).

Pomoći ćemo vam da regulirate tjelesnu masu, debljina je jedana od glavnih predispozicija za razvoj dijabetesa TIP 2.

DIJABETIČKA DIJETA I UKLJUČIVANJE FIZIČKE AKTIVNOSTI OSIGURAT ĆE VAM KVALITETNIJI I ZDRAVIJI ŽIVOT

Stalna njega i praćenje od strane liječnika, roditelja ili skrbnika potrebna je djeci bolesnicima od šećerne bolesti uz edukaciju o mjerenju razine glukoze (šećera) u krvi, uporabi i doziranju inzulina kao i nadzor pri usklađivanju energetskih i nutritivnih potreba sa tjelesnom aktivnosti djeteta. Dijetoterapijski plan potrebno je prilagoditi djetetovoj preferenciji hrane i uskladiti sa navikama.

Posebna skrb kod dijabetesa potrebna je djeci, trudnicama i starijim osobama

Trudnice kod kojih se pojavio tzv. gestacijski dijabetes kao i starije osobe koje boluju od šećerne bolesti potrebno je nadzirati od strane liječnika i nutricionista. Pomoći ćemo vam pri usvajanju zdravih prehrambenih navika uz edukaciju o važnosti kontrole šećera u krvi, konzultirati se s vašim liječnikom sa ciljem prevencije akutnih i kroničnih komplikacija dijabetesa.

Uz krvne pretrage i testove kao što su: test glikoziliranog hemoglobina, serumski test kreatinina, mikroalbuminski test iz urina, test lipida triglicerida, kolesterola LDL, HDL, VLDL svakako posjetite i okulista, stomatologa, njegujte svoja stopala i kontrolirajte krvni tlak.

Nutricionističko savjetovanje uključuje:

 • mjerenje tijela metodom bioimpedancije
 • segmentalnu analizu sastava tijela (udio masnog tkiva, vode, metabolička starost)
 • nutricionističko savjetovanje 90 min
 • konzultacije sa tvojim trenerom (opcionalno)
 • postavljanje ciljeva
 • jednostavni jelovnici
 • poboljšanje zdravlja
 • gubitak tjelesne mase
 • jednostavna primjena plana prehrane
 • jelovnici usklađeni sa tvojim prehrambenim navikama
ODABIR NAMIRNICA PREMA SKUPINAMA

Planovi  i jelovnici izrađeni namirnicama iz svih prehrambenih skupina. Izrada i prilagodba tvojim prehrambenim navikama.

Planovi  i jelovnici izrađeni namirnicama iz ciljanih skupina. Prilagodba prehrambenim navikama za vegetarijanstvo, veganstvo, makrobiotiku.

Nutricionist Vedrana Dučkić mag.nutr.
 • SAVJETOVANJE U CENTRU I IZRADA PLANA
Uključeno nutricionističko stručno savjetovanje + mjerenje tijela + plan prehrane jelovnici
Cijena: 1250.- kn
 • ONLINE IZRADA PLANA I SAVJETOVANJE
Uključeno online nutricionističko stručno savjetovanje + plan prehrane jelovnici
Cijena: 1100.- kn

 • Podaci služe isključivo u svrhu odgovora na Vaš upit prema Pravilima privatnosti
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
 • __cfduid

Otkaži sve kolačiće
Prihvati sve kolačiće
Nazovite nas