Nutricionistički plan prehrane za dijabetes

Nutricionističkim planom prehrane za dijabetes pomoći ćemo vam u liječenju simptoma koji prate šećernu bolest

Dijabetička dijeta raznolika prehrana nižeg glikemijskog indeksa

Prilagođen izbor namirnica vašem zdravstvenom stanju

Planom prehrane za dijabetes, odnosno dijetoterapijom dijabetesa pomoći ćemo vam u liječenju simptoma koji prate šećernu bolest i izraditi odgovarajuće jednostavne jelovnike kako biste osigurali zdraviji život. Dijabetičkom dijetom prilagodit ćemo izbor namirnica vašem zdravstvenom stanju i osigurati raznoliku prehranu nižeg glikemijskog indeksa za što manje oscilacije glukoze u krvi. Pomoći ćemo vam da uz stručno balansirane obroke i dalje uživanje u kvalitetnim namirnicama. Napravit ćemo plan prehrane usklađen sa vašim dnevnim rasporedom aktivnosti i obavezama.

Tipovi šećerne bolesti, dijabetes tipa 1 i dijabestes tipa 2

Dijabetes TIP 1
Ovisan o inzulinu, posljedica je deficita inzulina (TIP 1 A – imuni tip, učestaliji u djece i mladeži i TIP 1 B – idiopatski tip – najčešće autoimuna bolest)

Dijabetes TIP 2
Nije ovisan o inzulinu, oko 90- 95 % dijabetesa i najčešće se pojavljuje kod odraslih osoba, postoji često genetska predispozicija, a javlja se najčešće u dobi iznad 40 godina i češće kod osoba prekomjerne tjelesne težine i tjelesno manje aktivnih.

Inzulin koji se stvara, ponekad i u suvišku u gušterači se ne iskorištava radi nedostatka receptora inzulina na mišićnim i masnim stanicama – ovu pojavu nazivamo Inzulinska rezistencija.

Zdravim jelovnicima za dijabetičku dijetu pomoći ćemo da osigurate sve potrebne nutrijente – makronutrijente: proteine, masti i ugljikohidrate, kao i adekvatan unos svih mikronutrijenata, elemenata u tragovima i antioksidansa.

Proteini – 0,8 g/kg TM (kod bubežnih bolesnika) do 1 g/kg TM ili 10 – 15 % iznimno 20 % ukupnih kcal na dan.

Masti – 25 % ukupnih kcal do maksimalno 30 % ukupnih kcal sa što nižim udjelom zasićenih masnih kiselina animalnog podrijetla radi mogućeg utjecaja na razinu kolesterola, LDL-a i triglicerida. Osigurati adekvatan unos omega-3 masnih kiselina, izbjeći unos Trans-masnih kiselina i namirnica bogatih kolesterolom.

Ugljikohidrati – oko 50 % ukupnih kcal. Birat ćemo složene ugljikohidrate nižeg glikemijskog indeksa i bogate dijetalnim vlaknima; topivim (pektini, sluzi, gume) i netopivim (hemiceluloza, lignin, celuloza).

Pomoći ćemo vam da regulirate tjelesnu masu, debljina je jedana od glavnih predispozicija za razvoj dijabetesa TIP 2.

DIJABETIČKA DIJETA I UKLJUČIVANJE FIZIČKE AKTIVNOSTI OSIGURAT ĆE VAM KVALITETNIJI I ZDRAVIJI ŽIVOT

Stalna njega i praćenje od strane liječnika, roditelja ili skrbnika potrebna je djeci bolesnicima od šećerne bolesti uz edukaciju o mjerenju razine glukoze (šećera) u krvi, uporabi i doziranju inzulina kao i nadzor pri usklađivanju energetskih i nutritivnih potreba sa tjelesnom aktivnosti djeteta. Dijetoterapijski plan potrebno je prilagoditi djetetovoj preferenciji hrane i uskladiti sa navikama.

Posebna skrb kod dijabetesa potrebna je djeci, trudnicama i starijim osobama

Trudnice kod kojih se pojavio tzv. gestacijski dijabetes kao i starije osobe koje boluju od šećerne bolesti potrebno je nadzirati od strane liječnika i nutricionista. Pomoći ćemo vam pri usvajanju zdravih prehrambenih navika uz edukaciju o važnosti kontrole šećera u krvi, konzultirati se s vašim liječnikom sa ciljem prevencije akutnih i kroničnih komplikacija dijabetesa.

Uz krvne pretrage i testove kao što su: test glikoziliranog hemoglobina, serumski test kreatinina, mikroalbuminski test iz urina, test lipida triglicerida, kolesterola LDL, HDL, VLDL svakako posjetite i okulista, stomatologa, njegujte svoja stopala i kontrolirajte krvni tlak.

Nutricionističko savjetovanje uključuje:

 • mjerenje tijela metodom bioimpedancije
 • segmentalnu analizu sastava tijela (udio masnog tkiva, vode, metabolička starost)
 • nutricionističko savjetovanje 90 min
 • konzultacije sa tvojim trenerom (opcionalno)
 • postavljanje ciljeva
 • jednostavni jelovnici
 • poboljšanje zdravlja
 • gubitak tjelesne mase
 • jednostavna primjena plana prehrane
 • jelovnici usklađeni sa tvojim prehrambenim navikama
ODABIR NAMIRNICA PREMA SKUPINAMA

Planovi  i jelovnici izrađeni namirnicama iz svih prehrambenih skupina. Izrada i prilagodba tvojim prehrambenim navikama.

Planovi  i jelovnici izrađeni namirnicama iz ciljanih skupina. Prilagodba prehrambenim navikama za vegetarijanstvo, veganstvo, makrobiotiku.

Nutricionist Vedrana Dučkić mag.nutr.
 • SAVJETOVANJE U CENTRU I IZRADA PLANA
Uključeno nutricionističko stručno savjetovanje + mjerenje tijela + plan prehrane jelovnici
Cijena: 1250.- kn
 • ONLINE IZRADA PLANA I SAVJETOVANJE
Uključeno online nutricionističko stručno savjetovanje + plan prehrane jelovnici
Cijena: 1100.- kn

 • Podaci služe isključivo u svrhu odgovora na Vaš upit prema Pravilima privatnosti
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
 • __cfduid

Otkaži sve kolačiće
Prihvati sve kolačiće