Koliko vode dnevno treba zdravoj odrasloj osobi?

dnevni unos vode

Voda H2O je esencijalni nutrijent našeg tijela  i u postotku čini oko 60 % ukupne tjelesne mase kod muškaraca i oko 55 % kod žena. Stupanj hidracije tijela od izuzetne je važnosti za čitav organizam i sve biokemijske procese u tijelu.

Euhidracija – optimalna količina vode u tijelu

Optimalnu količinu vode u tijelu nazivamo euhidracijom i podrazumjeva ravnotežu količine unutarstanične i izvanstanične tekućine. Različita stanja i bolesti; osobito bolesti bubrega i srca, tjelesna aktivnost visokg intenziteta ili visoke temperature okoliša mijenaju našu potrebu za tekućinom i remete ravnotežu vode u tijelu pa je potreban oprez da ne dođemo u stanje hipohidracije, dehidracije ili radi vrlo visokog unoso vode u tzv. stanje hiperhidracije.

Trebamo nastojati unositi vodu u količinama koje će tijelo dovesti u stanje euhidracije i pripaziti da unos ne izazove hiperhidraciju i gubitak elektrolita natrija, kalija, kalcija, magnezija, željeza, cinka i dr.

Osnovne preporuke za unos tekućine

Preporuke za unos tekućine, odnosno koliko vode dnevno treba zdravoj odrasloj osobi; u prosjeku za žene oko 2 L/dan i za muškarce 2,5 L/dan i više. Budući da se stvarne potrebe zaista razlikuju s obzirom na zdravstveno stanje pojedinca, ukupne energetske potrebe, razinu tjelesne aktivnosti ove se potrebe mogu znatno razlikovati i trebaju se individualno prilagođavati.

Izračun unosa količine tekućine

Jedan od načina računanja potrebe za tekućinom je i na osnovu izračuna ukupne energetske cjelodnevne potrošnje kalorija. Preporuka je unositi  1 mL vode/kcal prosječne energetske potrošnje kod aktivnosti koje ne podrazumijevaju jači fizički napor ili ekstremnije uvjete okoliša.

Promjena intenziteta tjelesne aktivnosti kao i temperaturne promjene u okolišu znatno će utjecati na preporučeni dnevni unos tekućine pa to može iznositi i pet i više litara vode u danu kod primjerice sportaša, a preporuka je i nadoknada elektrolita.

Comments are closed.

  • Podaci služe isključivo u svrhu odgovora na Vaš upit prema Pravilima privatnosti
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Otkaži sve kolačiće
Prihvati sve kolačiće