Koliko vode dnevno treba zdravoj odrasloj osobi?

dnevni unos vode

Podijeli ovaj post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Voda H2O je esencijalni nutrijent našeg tijela  i u postotku čini oko 60 % ukupne tjelesne mase kod muškaraca i oko 55 % kod žena. Stupanj hidracije tijela od izuzetne je važnosti za čitav organizam i sve biokemijske procese u tijelu.

Euhidracija – optimalna količina vode u tijelu

Optimalnu količinu vode u tijelu nazivamo euhidracijom i podrazumjeva ravnotežu količine unutarstanične i izvanstanične tekućine. Različita stanja i bolesti; osobito bolesti bubrega i srca, tjelesna aktivnost visokg intenziteta ili visoke temperature okoliša mijenaju našu potrebu za tekućinom i remete ravnotežu vode u tijelu pa je potreban oprez da ne dođemo u stanje hipohidracije, dehidracije ili radi vrlo visokog unoso vode u tzv. stanje hiperhidracije.

Trebamo nastojati unositi vodu u količinama koje će tijelo dovesti u stanje euhidracije i pripaziti da unos ne izazove hiperhidraciju i gubitak elektrolita natrija, kalija, kalcija, magnezija, željeza, cinka i dr.

Osnovne preporuke za unos tekućine

Preporuke za unos tekućine, odnosno koliko vode dnevno treba zdravoj odrasloj osobi; u prosjeku za žene oko 2 L/dan i za muškarce 2,5 L/dan i više. Budući da se stvarne potrebe zaista razlikuju s obzirom na zdravstveno stanje pojedinca, ukupne energetske potrebe, razinu tjelesne aktivnosti ove se potrebe mogu znatno razlikovati i trebaju se individualno prilagođavati.

Izračun unosa količine tekućine

Jedan od načina računanja potrebe za tekućinom je i na osnovu izračuna ukupne energetske cjelodnevne potrošnje kalorija. Preporuka je unositi  1 mL vode/kcal prosječne energetske potrošnje kod aktivnosti koje ne podrazumijevaju jači fizički napor ili ekstremnije uvjete okoliša.

Promjena intenziteta tjelesne aktivnosti kao i temperaturne promjene u okolišu znatno će utjecati na preporučeni dnevni unos tekućine pa to može iznositi i pet i više litara vode u danu kod primjerice sportaša, a preporuka je i nadoknada elektrolita.

Vedrana Dučkić mag. nutr.

Vedrana Dučkić mag. nutr.

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda te biokemije, toksikologije, fiziologije i nutricionizma općenito.

Prijavi se na naš Newsletter

Besplatni jelovnici i savjeti iz svijeta nutricionizma

Online nutricionist

Namirnice prilagođene tebi. Opcija bez dolaska u centar! 100% do cilja online. Izrada jelovnika i upute nutricionista.

Jelovnici izrađeni prema vašim potrebama i prehrambenim navikama

arrow white
Šaljemo ti primjere besplatnih jelovnika!

Pokreni energiju i odličan osjećaj!

1000+ naših klijenata poboljšalo je zdravlje i fizički izgled. Probaj naše jelovnike!