nu3vex logo nutricionist zagreb

Koliko vode dnevno treba zdravoj odrasloj osobi?

dnevni unos vode

Podijeli ovaj post

Voda H2O je esencijalni nutrijent našeg tijela  i u postotku čini oko 60 % ukupne tjelesne mase kod muškaraca i oko 55 % kod žena. Stupanj hidracije tijela od izuzetne je važnosti za čitav organizam i sve biokemijske procese u tijelu.

Euhidracija – optimalna količina vode u tijelu

Optimalnu količinu vode u tijelu nazivamo euhidracijom i podrazumjeva ravnotežu količine unutarstanične i izvanstanične tekućine. Različita stanja i bolesti; osobito bolesti bubrega i srca, tjelesna aktivnost visokg intenziteta ili visoke temperature okoliša mijenaju našu potrebu za tekućinom i remete ravnotežu vode u tijelu pa je potreban oprez da ne dođemo u stanje hipohidracije, dehidracije ili radi vrlo visokog unoso vode u tzv. stanje hiperhidracije.

Trebamo nastojati unositi vodu u količinama koje će tijelo dovesti u stanje euhidracije i pripaziti da unos ne izazove hiperhidraciju i gubitak elektrolita natrija, kalija, kalcija, magnezija, željeza, cinka i dr.

Osnovne preporuke za unos tekućine

Preporuke za unos tekućine, odnosno koliko vode dnevno treba zdravoj odrasloj osobi; u prosjeku za žene oko 2 L/dan i za muškarce 2,5 L/dan i više. Budući da se stvarne potrebe zaista razlikuju s obzirom na zdravstveno stanje pojedinca, ukupne energetske potrebe, razinu tjelesne aktivnosti ove se potrebe mogu znatno razlikovati i trebaju se individualno prilagođavati.

Izračun unosa količine tekućine

Jedan od načina računanja potrebe za tekućinom je i na osnovu izračuna ukupne energetske cjelodnevne potrošnje kalorija. Preporuka je unositi  1 mL vode/kcal prosječne energetske potrošnje kod aktivnosti koje ne podrazumijevaju jači fizički napor ili ekstremnije uvjete okoliša.

Promjena intenziteta tjelesne aktivnosti kao i temperaturne promjene u okolišu znatno će utjecati na preporučeni dnevni unos tekućine pa to može iznositi i pet i više litara vode u danu kod primjerice sportaša, a preporuka je i nadoknada elektrolita.

Vedrana Vinšek mag. nutr.

Vedrana Vinšek mag. nutr.

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda te biokemije, toksikologije, fiziologije i nutricionizma općenito.

Prijavi se na naš Newsletter

Besplatni jelovnici i savjeti iz svijeta nutricionizma

Online nutricionist

Namirnice prilagođene tebi. Opcija bez dolaska u centar! 100% do cilja online. Izrada jelovnika i upute nutricionista.

Jelovnici izrađeni prema vašim potrebama i prehrambenim navikama

arrow white
Šaljemo ti primjere besplatnih jelovnika!

Pokreni energiju i odličan osjećaj!

1000+ naših klijenata poboljšalo je zdravlje i fizički izgled. Probaj naše jelovnike!