nu3vex logo nutricionist zagreb

Mršavljenje – rezultat ravnoteže organizma

mršavljenje nutricionist

Podijeli ovaj post

Kod planiranja prehrane ključno je uskladiti prehranu s našim metabolizmom

Unatoč opsjednutosti raznim pomodnim dijetama, strogim režimima prehrane i velikom željom za brzim gubitkom suvišnih kilograma svjedočimo sve većoj pretilosti u općoj populaciji, a nažalost sve više i među djecom. Sve je hitnije zaustaviti  pandemiju pretilosti koja rapidno povećava rizik od teških bolesti i smrti.

Genetika nas određuje

Pojedinci imaju veću predispoziciju oboljeti od pretilosti radi genetskih varijacija koje utječu na regulaciju hranjenja i metabolizma općenito. Sve veća konzumacija visokorafinirane hrane te odstupanje u konzumaciji neprerađene, svježe, sezonske hrane za koju je naše tijelo predodređeno dovodi do sve veće pojavnosti bolesti pretilosti, kardiovaskularnih bolesti; moždanog i srčanog udara, dijabetesa i dr.

Nema univerzalne dijete i načina prehrane za mršavljenje

Genetika i podneblje u kojem živimo mogli bi bit ključni kada želimo postići mršavljenje i saznati koju će vrstu hrane naše tijelo uspjeti metabolizirati, a koja će hrana bit potencijalna prijetnja našem zdravlju.

Nema univerzalne dijete i načina prehrane ili smjernica u prehrani koje će apsolutno i bez iznimke bit prihvaćene kod svakog pojedinca.

Kod planiranja prehrane ključno je uskladiti prehranu s našim metabolizmom

Kod planiranja prehrane ključno je uskladiti prehranu s našim metabolizmom i sagledati svaku povezanost hrane koju konzumiramo s mogućom pojavom pretilosti i učinkom te hrane na zdravlje. Genetika je bitna, ali upravo će izbor i količina poželjnih namirnica u dnevnom jelovniku bit presudni u uspješnom mršavljenju i postizanju željenog cilja.

Suprotno ukorijenjenom mišljenju da možemo jesti što i kada želimo, biti umjereno tjelesno aktivni i prevenirati nakupljanje suvišnih kilograma u praksi ima suprotne rezultate i dokaze da bez potpunog i trajnog usvajanja zdravih prehrambenih navika nećemo imati rezultate u mršavljenju.

Tjelesna aktivnost je izrazito bitna u postizanju zdravlja i prevenciji mnogih bolesti, ali treba bit u najužoj vezi s individualno prilagođenom prehranom uz propisan unos klorija kako bismo izgubili suvišne kilograme.

Čarobna dijeta ne postoji

Svaka se kalorija broji, važno je izabrati nutritivno kvalitetnije izvore kalorija i namirnice koje će imati pozitivan utjecaj na metabolizam i energetski status, ali ne i zaboraviti da će svaki prekomjeran unos kalorija, bilo iz zdravije ili nezdrave; loše hrane, imati utjecaj na tjelesnu masu.

Izvor kalorija izuzetno je važan iz posve drugih razloga, a jedan od razloga je i utjecaj na sitost koju ćemo osjetiti nakon konzumacije određenih namirnica i hrane te postići mršavljenje.

Hrana koju jedemo treba bit veće biološke vrijednosti, poželjno je da u većem volumenu hrane imamo manje kalorija i više raznih nutrjenata koji će pozitivno djelovati na ravnotežu i biokemijske reakcije u organizmu. Dovoljno vlaknaste hrane, hrane nižeg glikemijskog indeksa, svježe i ne prerađene hrane kao i manji unos „praznih kalorija“ iz jednostavnih šećera, rafiniranih i gotovih proizvoda te zasićenih masnoća svakako će dati pozitivniji odgovor tijela i prevenirati kalorijske suficite.

Vrlo je važno ispraviti loše prehrambene navike

Tijelo, preciznije naš mozak pamti i upravlja vrlo složenim mehanizmima koji reguliraju osjet sitosti i gladi. Vrlo je važno ispraviti loše prehrambene navike kako bismo ispravili i popravili reakciju organizma na lošu prehranu i ponovno uspostavili nadzor i regulaciju nad osjetima gladi i sitosti.

Ponovnim uspostavljanjem ranoteže uz praćenje individualnog plana prehrane postići ćete gubitak suvišnih kilograma, smršaviti i zadržati zdravu tjelesnu masu kao pozitivan odgovor tijela na novu rutinu. Put do zdravlja i zdrave tjelesne mase počinje odlukom o zdravim životnim navikama koje će vas vratiti u ravnotežu, a mi ćemo vam u tome pomoći. 

Picture of  Vedrana Vinšek mag. nutr.

Vedrana Vinšek mag. nutr.

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda te biokemije, toksikologije, fiziologije i nutricionizma općenito.

Prijavi se na naš Newsletter

Besplatni jelovnici i savjeti iz svijeta nutricionizma

Online nutricionist

Namirnice prilagođene tebi. Opcija bez dolaska u centar! 100% do cilja online. Izrada jelovnika i upute nutricionista.

Jelovnici izrađeni prema vašim potrebama i prehrambenim navikama

arrow white
Šaljemo ti primjere besplatnih jelovnika!

Pokreni energiju i odličan osjećaj!

1000+ naših klijenata poboljšalo je zdravlje i fizički izgled. Probaj naše jelovnike!