Uzrok šećerne bolesti – apsolutni ili djelomični manjak hormona inzulina

dijabetes šećerna bolest

Podijeli ovaj post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Šećerna bolest (lat. diabetes mellitus) kronična je, uglavnom nasljedna bolest, a može nastati i kao posljedica bolesti gušterače (pankreasa). Dvostruka funkcija ove žlijezde: egzogena i endogena u tijelu se odvija kroz lučenje brojnih probavnih enzima (tripsinogena, kimotripsina, elastaze, amilaze, lipaze…) i hormona glukagona (alfa-stanice), inzulina (beta-stanice), gastrina i somatostatina (gama i delta-stanice). Bez hormona inzulina glukoza se uopće ne može iskorištavati i u koliko inzulin ne propusti glukozu u stanice svih tkiva, glukoza u stanicu ne može ući. Glukoza koja ne može ući u stanice u krvi uzrokuje opasnu, visoku koncentaraciju i izlučuje se iz tijela mokraćom što opterećuje bubrege.

Kako nastaje šećerna bolest i što uništava beta- stanice gušterače?


Nasljeđe je jedan od glavnih uzroka nastanka dijabetesa kao moguća posljedica autoimune bolesti koja uništava vlastite beta-stanice. Razni virusi, bakterije i upalna stanja gušterače također mogu prouzrokovati propadanje tkiva Langerhansovih otoka i beta-stanica gušterače kao i uporaba određenih lijekova. Preveliko lučenje hormona antagonista inzulina,  kao što su glukagon, adrenalin, hormoni nadbubrežnih žlijezda i hipofize mogu biti uzrok nastanka dijabetesa i smanjiti djelovanje hormona inzulina.

Tipovi šećerne bolesti

TIP 1 – Ovisan o inzulinu – posljedica je deficita inzulina (TIP 1 A – imuni tip, učestaliji u djece i mladeži i TIP 1 B – idiopatski tip – najčešće autoimuna bolest)

TIP 2 – Nije ovisan o inzulinu – oko 90- 95 % dijabetesa – najčešće se pojavljuje kod odraslih osoba, postoji često genetska predispozicija, a javlja se najčešće u dobi iznad 40 godina i češće kod osoba prekomjerne tjelesne mase i tjelesno manje aktivnih. Inzulin koji se stvara, ponekad i u suvišku u gušterači se ne iskorištava radi nedostatka receptora inzulina na mišićnim i masnim stanicama – ovu pojavu nazivamo Inzulinska rezistencija.

Kako liječiti šećernu bolest i prehranom osigurati zdraviji život bolesnika?

Dijetoterapija dijabetesa, uključivanje fizičke aktivnosti i ciljani lijekovi osigurat će bolesniku kvalitetniji i zdraviji život.

Dijeta bolesnika sa šećernom bolesti (dijabetesom) uključuje vrlo raznoliku prehranu uz vrlo rijetke zabrane uzimanja pojedine hrane koja direktno narušava bolesnikovo stanje.

Potrebno je osigurati sve nutrijente i makronutrijente: proteine, masti i ugljikohidrate, kao i adekvatan unos svih mikronutrijenata i elemenata u tragovima, antioksidansa radi općeg zdravlja i dobrog funkcioniranja metabolizma općenito. Prehrana kod šećerne bolesti znači i dalje uživanje u kvalitetnim namirnicama, znači jesti raznoliko i umjereno.

Proteini – 0,8 g/kg TM (kod bubežnih bolesnika) do 1 g/kg TM ili 10 – 15 % iznimno 20 % ukupnih kcal na dan. Izvori mogu biti životinjskog podrijetla (malomasna; krta mesa bez vidljive masnoće, riba, posni sir, bjelanjak jajeta, malomasni mliječni proizvodi…) i biljnog podrijetla (mahunarke i grahorice: leća, grah, mahune i žitarice nižeg glikemijskog indeksa)

Masti – 25 % ukupnih kcal do maksimalno 30 % ukupnih kcal sa što nižim udjelom zasićenih masnih kiselina animalnog podrijetla radi mogućeg utjecaja na razinu kolesterola, LDL-a i triglicerida. Korisne omega-3 masne kiseline mogu se preporučiti iz hladno prešanih biljnih ulja: maslinovog, bučinog, suncokretovog, kao i iz ribljeg ulja npr. Izbjegavajte Trans-masne kiseline i namirnice bogate kolesterolom.

Ugljikohidrati – oko 50 % ukupnih kcal. Birajte složene ugljikohidrate nižeg glikemijskog indeksa i bogate dijetalnim vlaknima;  topivim (pektini, sluzi, gume) i netopivim (hemiceluloza, lignin, celuloza). Konzumirajte mahunarke, povrće, grahorice, umjereno voće i med, žitarice nižeg glikemijskog indeksa. Glukozu i druge jednostavne šećere koristite umjereno i iznimno kod stanja pojave hipoglikemije. Izbjegavajte alkohol (izuzetno opasan kod dijabetesa TIP-a 1), pušenje, gazirana pića, prekomjeran unos soli i svakako spriječite debljanje.

Posebna skrb potrebna je djeci, trudnicama i starijim osobama

Stalna njega i praćenje od strane liječnika, roditelja ili skrbnika potrebna je djeci bolesnicima od šećerne bolesti uz edukaciju o mjerenju razine glukoze (šećera) u krvi, uporabi i doziranju inzulina kao i nadzor pri usklađivanju energetskih i nutritivnih potreba sa tjelesnom aktivnosti djeteta. Dijetoterapijski plan potrebno je prilagoditi djetetovoj preferenciji hrane i uskladiti sa navikama.

Trudnice kao i starije osobe koje boluju od šećerne bolesti potrebno je nadzirati od strane liječnika i pomoći im u usvajanju zdravih prehrambenih navika uz edukaciju o važnosti kontrole šećera u krvi i sa ciljem prevencije akutnih i kroničnih komplikacija dijabetesa.

Spriječimo šećernu bolest i njene komplikacije – ublažite i prevenirajte nastanak dijabetesa usvajanjem zdravih prehrambenih navika!

Vodite brigu o zdravlju i prehranu prilagodite razini zdravstvenog stanja uz nadzor liječnika i nutricionista.

Kontrolirajte redovito razinu šećera u krvi (glukozu) i održite šećer u fiziološkim granicama.

Pazite na unos masti i dodane soli

Birajte plan prehrane usklađen sa vašim dnevnim rasporedom aktivnosti uz kvalitetne namirnice, nutritivno bogate i nižeg glikemijskog indeksa. Obroke rasporedite tako da su svakog dana u približno isto vrijeme i da je podjednaka količina hrane svakodnevno u sklopu istog obroka uz pravilan omjer proteina, masti i ugljikohidrata. Planiranje prehrane pomoći će u održavanju šećera u krvi u prihvatljivim granicama i bez većih i naglih oscilacija.

Tjelesnu težinu kontrolirajte i održavajte u optimalnim granicama za zdravlje, spriječite debljanje, jedite umjereno, raznoliko i energetske potrebe prilagodite stvarnim potrebama organizma. Smršavite na zdrav i umjeren način.

U koliko ste na inzulinskoj terapiji ili koristite drugi lijek iz skupine lijekova za regulaciju šećera držite se rasporeda obroka i doziranja lijeka vrlo dosljedno.

Redovito kontrolirajte svoje zdravlje

Uz krvne pretrage i testove kao što su: test glikoziliranog hemoglobina, serumski test kreatinina, mikroalbuminski test iz urina, test lipida triglicerida, kolesterola LDL, HDL , VLDL svakako posjetite i okulista, stomatologa, njegujte svoja stopala i kontrolirajte krvni tlak.

Sve o zdravlju, dijabetesu i prehrani koja će Vam osigurati optimalno zdravlje pitajte nas već danas.

Na sva vaša pitanja uz Analizu sastava tjelesne mase odgovorit će nutricionistica Vedrana Dučkić voditeljica Nu3vex savjetovališta.Kontaktirajte nas  putem e-maila: , Tel:+385 98 594481

Vedrana Dučkić mag. nutr.

Vedrana Dučkić mag. nutr.

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda te biokemije, toksikologije, fiziologije i nutricionizma općenito.

Prijavi se na naš Newsletter

Besplatni jelovnici i savjeti iz svijeta nutricionizma

Online nutricionist

Namirnice prilagođene tebi. Opcija bez dolaska u centar! 100% do cilja online. Izrada jelovnika i upute nutricionista.

Jelovnici izrađeni prema vašim potrebama i prehrambenim navikama

arrow white
Šaljemo ti primjere besplatnih jelovnika!

Pokreni energiju i odličan osjećaj!

1000+ naših klijenata poboljšalo je zdravlje i fizički izgled. Probaj naše jelovnike!