Uzrok šećerne bolesti – apsolutni ili djelomični manjak hormona inzulina

dijabetes šećerna bolest

Šećerna bolest (lat. diabetes mellitus) kronična je, uglavnom nasljedna bolest, a može nastati i kao posljedica bolesti gušterače (pankreasa). Dvostruka funkcija ove žlijezde: egzogena i endogena u tijelu se odvija kroz lučenje brojnih probavnih enzima (tripsinogena, kimotripsina, elastaze, amilaze, lipaze…) i hormona glukagona (alfa-stanice), inzulina (beta-stanice), gastrina i somatostatina (gama i delta-stanice). Bez hormona inzulina glukoza se uopće ne može iskorištavati i u koliko inzulin ne propusti glukozu u stanice svih tkiva, glukoza u stanicu ne može ući. Glukoza koja ne može ući u stanice u krvi uzrokuje opasnu, visoku koncentaraciju i izlučuje se iz tijela mokraćom što opterećuje bubrege.

Kako nastaje šećerna bolest i što uništava beta- stanice gušterače?


Nasljeđe je jedan od glavnih uzroka nastanka dijabetesa kao moguća posljedica autoimune bolesti koja uništava vlastite beta-stanice. Razni virusi, bakterije i upalna stanja gušterače također mogu prouzrokovati propadanje tkiva Langerhansovih otoka i beta-stanica gušterače kao i uporaba određenih lijekova. Preveliko lučenje hormona antagonista inzulina,  kao što su glukagon, adrenalin, hormoni nadbubrežnih žlijezda i hipofize mogu biti uzrok nastanka dijabetesa i smanjiti djelovanje hormona inzulina.

Tipovi šećerne bolesti

TIP 1 – Ovisan o inzulinu – posljedica je deficita inzulina (TIP 1 A – imuni tip, učestaliji u djece i mladeži i TIP 1 B – idiopatski tip – najčešće autoimuna bolest)

TIP 2 – Nije ovisan o inzulinu – oko 90- 95 % dijabetesa – najčešće se pojavljuje kod odraslih osoba, postoji često genetska predispozicija, a javlja se najčešće u dobi iznad 40 godina i češće kod osoba prekomjerne tjelesne mase i tjelesno manje aktivnih. Inzulin koji se stvara, ponekad i u suvišku u gušterači se ne iskorištava radi nedostatka receptora inzulina na mišićnim i masnim stanicama – ovu pojavu nazivamo Inzulinska rezistencija.

Kako liječiti šećernu bolest i prehranom osigurati zdraviji život bolesnika?

Dijetoterapija dijabetesa, uključivanje fizičke aktivnosti i ciljani lijekovi osigurat će bolesniku kvalitetniji i zdraviji život.

Dijeta bolesnika sa šećernom bolesti (dijabetesom) uključuje vrlo raznoliku prehranu uz vrlo rijetke zabrane uzimanja pojedine hrane koja direktno narušava bolesnikovo stanje.

Potrebno je osigurati sve nutrijente i makronutrijente: proteine, masti i ugljikohidrate, kao i adekvatan unos svih mikronutrijenata i elemenata u tragovima, antioksidansa radi općeg zdravlja i dobrog funkcioniranja metabolizma općenito. Prehrana kod šećerne bolesti znači i dalje uživanje u kvalitetnim namirnicama, znači jesti raznoliko i umjereno.

Proteini – 0,8 g/kg TM (kod bubežnih bolesnika) do 1 g/kg TM ili 10 – 15 % iznimno 20 % ukupnih kcal na dan. Izvori mogu biti životinjskog podrijetla (malomasna; krta mesa bez vidljive masnoće, riba, posni sir, bjelanjak jajeta, malomasni mliječni proizvodi…) i biljnog podrijetla (mahunarke i grahorice: leća, grah, mahune i žitarice nižeg glikemijskog indeksa)

Masti – 25 % ukupnih kcal do maksimalno 30 % ukupnih kcal sa što nižim udjelom zasićenih masnih kiselina animalnog podrijetla radi mogućeg utjecaja na razinu kolesterola, LDL-a i triglicerida. Korisne omega-3 masne kiseline mogu se preporučiti iz hladno prešanih biljnih ulja: maslinovog, bučinog, suncokretovog, kao i iz ribljeg ulja npr. Izbjegavajte Trans-masne kiseline i namirnice bogate kolesterolom.

Ugljikohidrati – oko 50 % ukupnih kcal. Birajte složene ugljikohidrate nižeg glikemijskog indeksa i bogate dijetalnim vlaknima;  topivim (pektini, sluzi, gume) i netopivim (hemiceluloza, lignin, celuloza). Konzumirajte mahunarke, povrće, grahorice, umjereno voće i med, žitarice nižeg glikemijskog indeksa. Glukozu i druge jednostavne šećere koristite umjereno i iznimno kod stanja pojave hipoglikemije. Izbjegavajte alkohol (izuzetno opasan kod dijabetesa TIP-a 1), pušenje, gazirana pića, prekomjeran unos soli i svakako spriječite debljanje.

Posebna skrb potrebna je djeci, trudnicama i starijim osobama

Stalna njega i praćenje od strane liječnika, roditelja ili skrbnika potrebna je djeci bolesnicima od šećerne bolesti uz edukaciju o mjerenju razine glukoze (šećera) u krvi, uporabi i doziranju inzulina kao i nadzor pri usklađivanju energetskih i nutritivnih potreba sa tjelesnom aktivnosti djeteta. Dijetoterapijski plan potrebno je prilagoditi djetetovoj preferenciji hrane i uskladiti sa navikama.

Trudnice kao i starije osobe koje boluju od šećerne bolesti potrebno je nadzirati od strane liječnika i pomoći im u usvajanju zdravih prehrambenih navika uz edukaciju o važnosti kontrole šećera u krvi i sa ciljem prevencije akutnih i kroničnih komplikacija dijabetesa.

Spriječimo šećernu bolest i njene komplikacije – ublažite i prevenirajte nastanak dijabetesa usvajanjem zdravih prehrambenih navika!

Vodite brigu o zdravlju i prehranu prilagodite razini zdravstvenog stanja uz nadzor liječnika i nutricionista.

Kontrolirajte redovito razinu šećera u krvi (glukozu) i održite šećer u fiziološkim granicama.

Pazite na unos masti i dodane soli

Birajte plan prehrane usklađen sa vašim dnevnim rasporedom aktivnosti uz kvalitetne namirnice, nutritivno bogate i nižeg glikemijskog indeksa. Obroke rasporedite tako da su svakog dana u približno isto vrijeme i da je podjednaka količina hrane svakodnevno u sklopu istog obroka uz pravilan omjer proteina, masti i ugljikohidrata. Planiranje prehrane pomoći će u održavanju šećera u krvi u prihvatljivim granicama i bez većih i naglih oscilacija.

Tjelesnu težinu kontrolirajte i održavajte u optimalnim granicama za zdravlje, spriječite debljanje, jedite umjereno, raznoliko i energetske potrebe prilagodite stvarnim potrebama organizma. Smršavite na zdrav i umjeren način.

U koliko ste na inzulinskoj terapiji ili koristite drugi lijek iz skupine lijekova za regulaciju šećera držite se rasporeda obroka i doziranja lijeka vrlo dosljedno.

Redovito kontrolirajte svoje zdravlje

Uz krvne pretrage i testove kao što su: test glikoziliranog hemoglobina, serumski test kreatinina, mikroalbuminski test iz urina, test lipida triglicerida, kolesterola LDL, HDL , VLDL svakako posjetite i okulista, stomatologa, njegujte svoja stopala i kontrolirajte krvni tlak.

Sve o zdravlju, dijabetesu i prehrani koja će Vam osigurati optimalno zdravlje pitajte nas već danas.

Na sva vaša pitanja uz Analizu sastava tjelesne mase odgovorit će nutricionistica Vedrana Dučkić voditeljica Nu3vex savjetovališta.Kontaktirajte nas  putem e-maila: [email protected], Tel:+385 98 594481

vedrana nutricionistica

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda, biokemije, toksikologije, fiziologije, nutricionizma i općenito brige za ljudsko zdravlje.

Author

Vedrana Dučkić mag.nutr.

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda, biokemije, toksikologije, fiziologije, nutricionizma i općenito brige za ljudsko zdravlje.

Comments are closed.
O savjetovalištu

Nu3vex je nutricionističko savjetovalište koje nudi profesionalan i individualan pristup u izradi i planiranju programa za optimizaciju prehrane, dijetoterapiju i sportsku prehranu.

Probajte jelovnike besplatno!

Tjedni izbor jelovnika direktno u tvoj inbox

  • Podaci služe isključivo u svrhu odgovora na Vaš upit prema Pravilima privatnosti
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ova web stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, analize posjeta i korištenja društvenih mreža. Uz daljnje korištenje, prihvaćate korištenje kolačića ili saznajte više.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte svoje osobne kolačiće ovdje ili putem postavki vašeg web preglednika.

Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Da biste koristili ovu web stranicu koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog razloga učinkovitosti koristimo Cloudflare kao CDN mrežu. Time se sprema kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki na temelju svakog klijenta. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Otkaži sve kolačiće
Prihvati sve kolačiće
Nazovite nas