nu3vex logo nutricionist zagreb

Vodič za detoksikaciju: Osvježi um i tijelo

detoksikacija zeleni čaj

Podijeli ovaj post

Detoksikacija predstavlja metaboličke procese u ljudskom tijelu kojima se otrovne i štetne tvari unesene u organizam ili nastale u organizmu kao različiti produkti metabolizma neutraliziraju i eliminraju  kroz čitav niz metaboličkih procesa te se pretvaraju u manje otrovne ili neotrovne tvari.

Novonastali produkti detoksikacije izlučuju se iz tijela u najvećoj mjeri putem bubrega urinom i putem probavnog sustava fecesom te putem kože i pluća.

Većina procesa detoksikacije odvija se u jetri, a proces podrazumijeva različite promjene kemijske strukture toksične tvari, procese hidrolize, oksidacije, redukcije ili vezanja toksina s drugim spojevima u organizmu čime se omogućuje njihovo izlučivanje iz organizma i smanjuje štetno djelovanje na naše tijelo.

Pojedine se štetne tvari i toksini iz organizma ne mogu metabolizirati i otkloniti već dolazi do njihove bioakumulacije

Pojedine se štetne tvari i toksini iz organizma ne mogu metabolizirati i otkloniti već dolazi do njihove bioakumulacije i nakupljanja u tijelu te ostaju najčešće deponirani u našem masnom tkivu, jetri, kostima, krvožilnom i limfnom sustavu. Tako naše tijelo ostaje kontaminirano tvarima poput bisfenola A, ftalata, teških metala i različitih toksina topivih u mastima koji vremenom negativno utjeću na naš metabolizam, hormonalni sustav, kiselinsko baznu ravnotežu i čitavo tijelo narušavajući zdravlje općenito.

Svatko od nas izložen je različitim štetnim tvarima iz okoliša koje unosimo udisanjem, putem hrane i vode ili u dodiru s kožom i sluznicama, a neke od štetnih tvari s kojima se često susrećemo su dim cigarete, kemijska sredstva za čišćenje, pesticidi, različiti aditivi i konzervansi u hrani, hormoni, lijekovi, alkohol, teški metali i dr.

Cilj detoksikacije je ponovno uspostaviti ravnotežu u organizmu

Mnoge štetne tvari bit će i produkt našeg metabolizma i razgradnje različitih nutrienata unesenih putem hrane pa je od velike važnosti što konzumiramo, u kojim količinama i kakvo je porijeklo namirnica koje jedemo.

Cilj detoksikacije je ponovno uspostaviti ravnotežu u organizmu, povećati nivo energije i  funkcionalnost svih organa i organskih sustava u tijelu, a osobitu pažnju potrebno je posvetiti čišćenju jetre i probavnog sustava.

Kada i kome se može preporučiti detoksikacija ovisit će u velikoj mjeri o zdravlju pojedinca kao i o životnom stilu općenito. Simptomi poput  povećanog umora i stresa, općeg pada energije, loše koncentracije i pamćenja, razdražljivosti, malaksalosti, problema sa kožom i spavanjem te lošom probavom mogu bit neki od pokazatelja velike neravnoteže u tijelu i moguće veće izloženosti nakupljenim toksinima te potrebe za detoksikacijom.

Detoksikacija se svakako može preporučiti osobama koje imaju prekomjernu tjelesnu masu

visceralna mast sto je?

Detoksikacija se svakako može preporučiti osobama koje imaju prekomjernu tjelesnu masu kao prvi korak u regulaciji tjelesne mase prije provođenja individualno prilagođenog plana prehrane. Prije provođenja propisanih eliminacijskih dijeta kod različitih intolerancija ili alergija na hranu detoksikacija također može rasteretiti tijelo prisutnosti tvari iz hrane ili okoliša koji moguće uzrokuju zdravstvene probleme.

Detoksikacija se može preporučiti nakon korištenja određenih lijekova kako bi organizam vratili u stanje ravnoteže. Primjerice nakon korištenja različitih antibiotika dio detox plana trebali bi biti probiotici i prebiotici kako bi uspostavili ravnotežu mikrofluore probavnog sustava izuzetno važnog u održavanju imunološkog sustava i za apsorpciju nutrijenata; vitamina, minerala, elemenata u tragovima i dr.

Održavanje zdravlja stijenke tankog i debelog crijeva i smanjenje broja patogenih i štetnih mikroorganizama i njihovih metabolita u probavnom sustavu vrlo je važno za zdravlje limfe, krvi, svih tkiva i čitavog organizma.

Detoksikacija može bit opasna i oprez je izrazito potreban kod osoba s određenim zdravstvenim problemima

Detoksikacija može bit opasna i oprez je izrazito potreban kod osoba s određenim zdravstvenim problemima i kod bolesti i stanja poput dijabetesa TIP1, u trudnoći i za vrijeme dojenja, kod uzimanja lijekove za koje vas je liječnik upozorio da utjeću na koncentraciju krvi i sl. ili kada bolujete od karcinoma i dolazi do kaheksije usred djelovanja kemoterapije ili je kaheksija posljedica uznapredovalog stadija bolesti.

Brojne su i različite metode kojima želimo očistiti tijelo od štetnog djelovanja toksina.

Mogu se provoditi različite specifične dijete za detoksikaciju jetre, bubrega, limfnog sustava, probavnog sustava uz korištenje različitih biljnih pripravaka, antioksidansa, hidroterapije, saune, klistiranja, fitoterapije u kombinaciji s različitim masažama, limfnom drenažom, aromatičnim kupkama, pilinzima i slično.

Neke od često korištenih metoda detoksikacije povezanih s prehranom:

Jednodnevni, 24 satni post vodom.

Ova metoda detoksikacije predstavlja čišćenje tijela uz potpuno čistu, izvorsku vodu sobne temperature. Ovakvom vrstom posta tijelu dajemo mogućnost da eliminira veću količinu toksina. Iako se čini jednostavnom ovo je metoda koja nas može dosta iscrpiti ili onemogućiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti u koliko osjetimo pojačanu slabost, glavobolju, vrtoglavicu i sl. U vodu možemo dodati svježe iscijeđen sok limuna i malo đumbira koji će ubrzati metabolizam, djelovati antiseptički, potaknuti probavu i pomoći regulaciji metabolizma i uspostavljanju pH ravnoteže.

Detoksikacija

Više znanstvenih istraživanja potvrdilo je i pozitivno djelovanje povremenog posta i „pauziraja“ od hrane u dužim intervalima kroz dan kao metodu koja potiće proces čišćenja i obnove vlastitih stanica tijela kroz proces autofagocitoze čime se čuva zdravlje stanica i štiti organizam od brojnih bolesti, usporava starenje, normalizira krvni tlak, jača imunitet i dr.

Post biljnim čajevima pogodan za detoksikaciju jetre i bubrega.

Čaj lista koprive snažnog protuupanog djelovanja na mokraćni trakt bogat je željezom, vitaminom C, kalcijem, kalijem, fenolima i flavonoidima i djelotvoran u otklanjanju umora i reumatoidnog artritisa. Ovaj čaj pomoći će radu bubrega i izlučivanju mokraćne kiseline.

Čaj lista maslačka ima snažno dijuretičko djelovanje pa pomaže iz tijela ukloniti višak tekućine, pomaže bubrežnu funkciju, uklanjanje celuita i regulaciju tjelesne mase. Maslačak je bogat kalijem, fruktozom, inulinom, flavonoidima i sterolom koji djeluje na gušteraču te jetru i potiču izlučivanje žuči što tijelu pomaže u oslobađanju od štetnih tvari.

Čišćenju jetre i žučnog mjehura svakako može pomoći artičoka. Listovi su bogati organskim i fenolnim kiselinama, cinarinom, flavonoidima, kalijevim solima i brojnim enzimima.

Blagotvoran je učinak flavonoida lista artičoke na oporavak i obnovu stanica jetre, a pogodno djeluje i na snižavanje razine kolesterola u krvi. Artičoka također ima diuretski učinak pa pomaže čišćenju bubrega.

Sikavica

Nezaobilazna biljka kada govorimo o zdravlju i čišćenju jetre je i sikavica najčešće korištena u pripravcima od suhih standardiziranih ekstrakata. Kompleks spojeva silibina A i B, silidianina, silikristina, izo-silibina A i B, razni flavonoidi pogodno djeluju na regeneraciju i čuvanje tkiva jetre.

Post možemo prakticirati i uz sviježe iscjeđene sokove voća i povrća, organskog porijekla u kombinaciji s biljnim čajevima i čistom izvorskom vodom. U ovisnosti o stanju organizma ovakav post možemo provoditi u trajanju od jednog do tri dana, iznimno duže uz nadzor liječnika ili nutricionista. Povećan unos antioksidansa, vitamina C, E, B skupine, raznih minerala i elemenata u tragovima potaknut će usporen metabolizam, pomoći da se brže oslobodimo štetnih tvari, a povećat ćemo i nivo energije te povoljno djelovati na regeneraciju stanica i imunitet.

Koliko često možemo provoditi detoksikaciju postom?

Koliko često možemo provoditi detoksikaciju postom prilično je individualno i ovisi prvenstveno o zdravstvenom stanju pojedinca, ali moramo znati da svaki duži post od tri dana bez nadzora liječnika i provođenje restriktivnijih metoda detoksikacije može za zdravlje imati suprotne, opasne i štetne učinke.

Osim postom detoksikaciju možemo provoditi različitim dijetama sirovom hranom i eliminacijskim dijetama i u ovisnosti o raznolikosti namirnica koje koristimo ovakve dijete možemo provoditi češće na način da organizam poštedimo visokog unosa hrane uz viši unos tekućine i svježih sirovih namirnica kako bi tijelo izlučilo štetne tvari postupno. Ovakava dijeta može se provoditi u trajanju od tri do sedam dana i duže, više puta godišnje.

Važno je provjeriti kakvog smo zdravlja

Prije provođenja plana detoksikacije tijela bilo postom, detoksikacijskom dijetom ili u kombinaciji s različitim farmaceutskim pripravcima važno je provjeriti kakvog smo zdravlja.

Vrijeme detoksikacije je vrijeme kada trebamo bit potpuno posvećeni sebi, odmarati se, dovoljno spavati i eventualno uključiti posve laganu tjelesnu aktivnost.

Picture of  Vedrana Vinšek mag. nutr.

Vedrana Vinšek mag. nutr.

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda te biokemije, toksikologije, fiziologije i nutricionizma općenito.

Prijavi se na naš Newsletter

Besplatni jelovnici i savjeti iz svijeta nutricionizma

Online nutricionist

Namirnice prilagođene tebi. Opcija bez dolaska u centar! 100% do cilja online. Izrada jelovnika i upute nutricionista.

Jelovnici izrađeni prema vašim potrebama i prehrambenim navikama

arrow white
Šaljemo ti primjere besplatnih jelovnika!

Pokreni energiju i odličan osjećaj!

1000+ naših klijenata poboljšalo je zdravlje i fizički izgled. Probaj naše jelovnike!