nu3vex logo nutricionist zagreb

Mediteranska dijeta – najkvalitetniji način prehrane

mediteranska dijeta

Podijeli ovaj post

Kalorijski unos nije propisan kao ni vrijeme trajanje. Mediteranska dijeta preporuča umjerenost u jelu i raznoliku zdravu prehranu i svježe namirnice.

Mediteranska dijeta je mediteranski način prehrane koji podrazumijeva uključivanje svih skupina namirnica uz najkvalitetnije izvore svih nutrijenata


Uz konzumaciju puno plave i bijele ribe, morskih plodova, hladno prešanih biljnih ulja; osobito maslinovog, integralnih žitarica, obilja voća i povrća, malomasnih mliječnih proizvoda, riže, krumpira, mahunarki i grahorica. 

Meso se konzumira manje; svega dva puta tjedno, a priprema je uglavnom lešo te se umjereno konzumiraju jaja.

Crno vino sastavni je dio mediteranske prehrane

Crno vino sastavni je dio mediteranske prehrane, kao i med, a ovo je ujedno i prehrana koja obiluje antioksidansima, vitaminima, cinkom, kalcijem, magnezijem, omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i raznim fitokemikalijama.

Jelovnici mediteranske dijete raspoređeni su u više manjih obroka

Mediteranska prehrana je jedan od najboljih načina prehrane i može se preporučiti budući da su jelovnici raznoliki i raspoređeni u više manjih obroka, 3 glavna i 2 međuobroka, a želite li ovakvim načinom prehrane poboljšati svoje zdravlje i izgubiti višak kilograma rezultat će bit trajno održiv.

Prednosti ovakvog načina prehrane svakako se odnose na poboljšanje zdravlja srca i kardiovaskularnog sustava, poboljšanje nivoa HDL kolesterola i smanjenje LDL kolesterola te triglicerida. 

Jede se puno svježih namirnica

Važan je i način pripreme hrane. Riba se najčešće priprema na gradelama i jede tri puta tjedno. Meso je obično kuhano, nemasna lešo piletina, puretina, teletina. Od povrća se konzumira puno zelenog lisnatog povrća; osobito blitva i raštika, a na jelovniku su svakako i tikvice, šparoge, luk, češnjak, artičoka, cikla. 

Često se konzumiraju slanutak, mahune, bob, a voće je zastupljeno razno sezonsko uz obilje agruma, grožđe, breskve, smokve, lubenicu i dinju.

Ne moramo strahovati od jo-jo efekta

Nedostatak ove dijete je ako želimo brz gubitak kilograma. Eventualno malo sporiji tempo gubitka kilograma dešava se ako je unos energije ipak viši od stvarnih dnevnih potreba tijela u redukciji. Prednost je pak izgubimo li primjerice 2-5 kg mjesečno uz individualno prilagođen kalorijski unos i postignemo željenu tjelesnu masu nećemo morati strahovati od jo-jo efekta. 

Za osobe koje su često gladne i navikle su jesti obilno te unose puno namirnica životinjskog porijekla ovakav bi način prehrane u početku mogao predstavljati manji napor zbog jačeg osjećaja gladi. No ipak, s vremenom tijelo će se naviknuti i bit ćete zadovoljni i siti te vam ovo može dugoročno bit stil života.

Primjer jelovnika za mediteransku dijetu

Doručak:

Integralni kruh, namaz od slanutka s mladim lukom, rajčicom i svježim krastavcima. Domaća limunada.

Međuobrok:

Dinja

Ručak:

Skuša na gradelama, kuhana blitva s češnjakom, krumpirom i maslinovim uljem. Čaša crnog vina.

Večera:

Salata od rajčica, rukole, mozzarella sira, maslinovog ulja i maslina s bosiljkom.

Osobno ovakav način prehrane smatram jednim od najboljih i najkvalitetnijih i uvijek bih ga preporučila u koliko ne postoje specifična zdravstvena ograničenja. 

Vedrana Vinšek mag. nutr.

Vedrana Vinšek mag. nutr.

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda te biokemije, toksikologije, fiziologije i nutricionizma općenito.

Prijavi se na naš Newsletter

Besplatni jelovnici i savjeti iz svijeta nutricionizma

Online nutricionist

Namirnice prilagođene tebi. Opcija bez dolaska u centar! 100% do cilja online. Izrada jelovnika i upute nutricionista.

Jelovnici izrađeni prema vašim potrebama i prehrambenim navikama

arrow white
Šaljemo ti primjere besplatnih jelovnika!

Pokreni energiju i odličan osjećaj!

1000+ naših klijenata poboljšalo je zdravlje i fizički izgled. Probaj naše jelovnike!