Mediteranska dijeta – najkvalitetniji način prehrane

mediteranska dijeta

Podijeli ovaj post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kalorijski unos nije propisan kao ni vrijeme trajanje. Mediteranska dijeta preporuča umjerenost u jelu i raznoliku zdravu prehranu i svježe namirnice.

Mediteranska dijeta je mediteranski način prehrane koji podrazumijeva uključivanje svih skupina namirnica uz najkvalitetnije izvore svih nutrijenata


Uz konzumaciju puno plave i bijele ribe, morskih plodova, hladno prešanih biljnih ulja; osobito maslinovog, integralnih žitarica, obilja voća i povrća, malomasnih mliječnih proizvoda, riže, krumpira, mahunarki i grahorica. 

Meso se konzumira manje; svega dva puta tjedno, a priprema je uglavnom lešo te se umjereno konzumiraju jaja.

Crno vino sastavni je dio mediteranske prehrane

Crno vino sastavni je dio mediteranske prehrane, kao i med, a ovo je ujedno i prehrana koja obiluje antioksidansima, vitaminima, cinkom, kalcijem, magnezijem, omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i raznim fitokemikalijama.

Jelovnici mediteranske dijete raspoređeni su u više manjih obroka

Mediteranska prehrana je jedan od najboljih načina prehrane i može se preporučiti budući da su jelovnici raznoliki i raspoređeni u više manjih obroka, 3 glavna i 2 međuobroka, a želite li ovakvim načinom prehrane poboljšati svoje zdravlje i izgubiti višak kilograma rezultat će bit trajno održiv.

Prednosti ovakvog načina prehrane svakako se odnose na poboljšanje zdravlja srca i kardiovaskularnog sustava, poboljšanje nivoa HDL kolesterola i smanjenje LDL kolesterola te triglicerida. 

Jede se puno svježih namirnica

Važan je i način pripreme hrane. Riba se najčešće priprema na gradelama i jede tri puta tjedno. Meso je obično kuhano, nemasna lešo piletina, puretina, teletina. Od povrća se konzumira puno zelenog lisnatog povrća; osobito blitva i raštika, a na jelovniku su svakako i tikvice, šparoge, luk, češnjak, artičoka, cikla. 

Često se konzumiraju slanutak, mahune, bob, a voće je zastupljeno razno sezonsko uz obilje agruma, grožđe, breskve, smokve, lubenicu i dinju.

Ne moramo strahovati od jo-jo efekta

Nedostatak ove dijete je ako želimo brz gubitak kilograma. Eventualno malo sporiji tempo gubitka kilograma dešava se ako je unos energije ipak viši od stvarnih dnevnih potreba tijela u redukciji. Prednost je pak izgubimo li primjerice 2-5 kg mjesečno uz individualno prilagođen kalorijski unos i postignemo željenu tjelesnu masu nećemo morati strahovati od jo-jo efekta. 

Za osobe koje su često gladne i navikle su jesti obilno te unose puno namirnica životinjskog porijekla ovakav bi način prehrane u početku mogao predstavljati manji napor zbog jačeg osjećaja gladi. No ipak, s vremenom tijelo će se naviknuti i bit ćete zadovoljni i siti te vam ovo može dugoročno bit stil života.

Primjer jelovnika za mediteransku dijetu

Doručak:

Integralni kruh, namaz od slanutka s mladim lukom, rajčicom i svježim krastavcima. Domaća limunada.

Međuobrok:

Dinja

Ručak:

Skuša na gradelama, kuhana blitva s češnjakom, krumpirom i maslinovim uljem. Čaša crnog vina.

Večera:

Salata od rajčica, rukole, mozzarella sira, maslinovog ulja i maslina s bosiljkom.

Osobno ovakav način prehrane smatram jednim od najboljih i najkvalitetnijih i uvijek bih ga preporučila u koliko ne postoje specifična zdravstvena ograničenja. 

Vedrana Dučkić mag. nutr.

Vedrana Dučkić mag. nutr.

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda te biokemije, toksikologije, fiziologije i nutricionizma općenito.

Prijavi se na naš Newsletter

Besplatni jelovnici i savjeti iz svijeta nutricionizma

Online nutricionist

Namirnice prilagođene tebi. Opcija bez dolaska u centar! 100% do cilja online. Izrada jelovnika i upute nutricionista.

Jelovnici izrađeni prema vašim potrebama i prehrambenim navikama

arrow white
Šaljemo ti primjere besplatnih jelovnika!

Pokreni energiju i odličan osjećaj!

1000+ naših klijenata poboljšalo je zdravlje i fizički izgled. Probaj naše jelovnike!