nu3vex logo nutricionist zagreb

Žgaravica, uzrok i prehrana. Kako si možemo pomoći?

zgaravica refluks

Podijeli ovaj post

Simptomi žgaravice ponekad mogu upućivati  na pojavu drugih ozbiljnih bolesti


Žgaravica je vrlo neugodan osjet žarenja i pečenja ispod prsne kosti i u žličici, a širi se kroz jednjak sve do usta. Pojava gorke, vrele, kisele  ili slane tekućine u grlu praćena otežanim gutanjem i bolovima simptom je ove neugodne pojave.

Žgaravica se javlja najčešće odmah ili sat vremena nakon jela i posljedica je refluksa sadržaja želuca kroz sfinkter jednjak. Donji sfinkter jednjaka  u normalnim se okolnostima otvara kako bi propustio hranu u želudac ili omogućio podrigivanje, a zatim se ponovno zatvara, ali kada se ovaj mišić otvara previše i često želučana kiselina će se vraćati u jednjak i prouzrokovati pečenje.

Pojedine vrste  hrane i pića mogu biti uzrok pojave žgaravice

Često je to masna hrana, jako začinjena hrana, čokolada, agrumi, rajčica, češnjak, luk, alkohol, kava, cola napici i gazirana pića te slatki sokovi , pržena hrana kao i pojedini lijekovi.

Žgaravica se javlja prilikom saginjanja, ležanja i težih fizičkih napora, prilikom konzumacije velikih obroka prije spavanja, a česta je u pretilih osoba, trudnica te osoba koje pate od refluksnog ezofagitisa,  hijatalne hernije ili ulkusa dvanaesnika ili želuca.

Česta izloženost stresu  opterećuje živce koji  upravljaju donjim sfinkterom jednjaka pa često izaziva žgaravicu, kao i pušenje kojiim se opušta sfinkter i potiče veća količina lučenja želučane kiseline

Konvencijalno liječenje najčešće je uz primjenu antacida kako bi se neutralizirala želučana kiselina, a ne postigne li se zadovoljavajuće liječenje antacidima liječnik će vam prepisati neki od drugih lijekova poput cimetidina, ranitidina ili omeprazola  te dr.

Kao kućni „lijek“ za žgaravicu najčešće se koristi natrijev bikarbonat ili soda bikarbona koja će vam pomoći neutralizirati kloridnu kiselinu u želucu. Ipak potreban je oprez u koliko uzimate druge lijekove budući da soda bikarbona djeluje alkalno i može imati međudjelovanje s brojnim lijekovima. Posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja.

Kako si možemo pomoći. Vrlo je važno održavati zdravu tjelesnu masu, smršaviti ako ste pretili i izbjegavati hranu i tvari koje izazivaju pojačano lučenje želučane kiseline. Izbjegavajte obroke barem dva sata prije odlaska na spavanje kao i minimalno sat vremena prije bavljenja tjelesnom aktivnošću. Izbjegavajte prevruća i prehladna jela, velike i masne obroke, prestanite pušiti i djelujte preventivno uz odmor i smanjivanje stresa. Preporuča se individualan pristup i izrada plana prehrane kod bolesti probavnog sustava pri čemu ćete dobiti detaljne i stručne upute kako se hraniti kod žgaravice.

Prilikom ležanju podignite gornji dio tijela za oko 30 stupnjeva i lezite na lijevi bok kako bi želudac bio niže od jednjaka te kako biste smanjili mogućnost vraćanja želučane kiseline kroz jednjak prema ustima.

Redoviti manji obroci, blaga hrana poput riže i krupice, kompota od jabuke i kruške, kuhano bijelo meso peradi, malomasni jogurt , malomasni posni sir, bademi mogu se preporučiti kao i čaj od đumbira i kamilice koji će djelovat smirujuće i ublažiti žgaravicu. Prilikom kuhanja možete dodati biljne začine poput ružmarina, kadulje, komorača ili kopra koji će povoljno djelovati na probavni sustav, smanjiti nadutost i probavne smetnje.

Simptomi žgaravice ponekad mogu upućivati  na pojavu drugih ozbiljnih bolesti probavnog sustava ili na srčani udar

Imate li kroničnu žgaravicu želučana će kiselina oštetiti  jednjak , dovesti do želučanog čira ili raka. U slučaju da vam lijekovi za ublažavanje žgraravice ne pomažu i primjetite li znojenje, vrtoglavicu, proljev, povraćanje, vrućicu, crnu ili krvavu stolicu svakako se hitno obratite liječniku jer simptomi ponekad mogu upučivati  na pojavu drugih ozbiljnih bolesti probavnog sustava ili na srčani udar.

Dijetoterapija (dijetalno liječenje hranom). Primjenom dijetoterapijskog plana prehrane djelujemo preventivno na pojavnost određene bolesti i terapijski kod već postojeće bolesti i stanja. Dijetoterapija podrazumijeva specifičan način prehrane zasnovan na odabiru namirnica i odricanju od pojedine vrste hrane, pića i jela koja mogu negativno djelovati s obzirom na postojeće zdravstveno stanje.

Plan prehrane kod bolesti probavnog sustavaikona dijetoterapija


juha probavni sustav

Izradit ćemo jelovnike koji će vam pomoći kod probavnih komplikacija uz primjerene poštedne dijete, mekanu ili tekuću dijetu

Žgaravice, refluksnog ezofagitisa, gastritisa, celijakije, dijareje, Kronove bolesti, iritabilnog kolona, Ulceroznog kolitisa, meteorizma, opstipacije ili konstipacije.

Picture of  Vedrana Vinšek mag. nutr.

Vedrana Vinšek mag. nutr.

Diplomski studij nutricionizma završila sam 2006. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i stekla širok spektar teoretskog i praktičnog znanja u području prehrambene tehnologije, kontrole kvalitete namirnica i prehrambenih proizvoda te biokemije, toksikologije, fiziologije i nutricionizma općenito.

Prijavi se na naš Newsletter

Besplatni jelovnici i savjeti iz svijeta nutricionizma

Online nutricionist

Namirnice prilagođene tebi. Opcija bez dolaska u centar! 100% do cilja online. Izrada jelovnika i upute nutricionista.

Jelovnici izrađeni prema vašim potrebama i prehrambenim navikama

arrow white
Šaljemo ti primjere besplatnih jelovnika!

Pokreni energiju i odličan osjećaj!

1000+ naših klijenata poboljšalo je zdravlje i fizički izgled. Probaj naše jelovnike!